SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Türkiye’de mayısta 130 bin 25 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışı sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 artarak 130 bin 25 oldu.

Brent petrol yükselişte: Varil 75,73 dolar! Orta Doğu’da arz korkusu! (19 Haziran 2025)

Dün 76,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.34 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,8 artarak 75,73 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Brent petrol fena yükseldi: Akaryakıta yeni zam yolda mı?

Dün 76,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,8 artarak 75,73 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,73 dolardan alıcı …

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

AliExpress topun ağzında! Yasa dışı ürünler başına bela oldu

Avrupa Birliği, Çin merkezli alışveriş platformu AliExpress’i, yasa dışı ürünlerin satışına olanak sağladığı nedeniyle AB kurallarını ihlal etmekle suçladı. Çin merkezli e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba’ya ait alışveriş platformu AliExpress’i …

Maaşlara rekor zam! İkramiye de arttı

Kocaeli’deki Ravago Kartepe ve Dilovası fabrikalarında gece saatlerine kadar süren sözleşme görüşmeleri sonrasında işçilerin maaşlarına yüzde 94 oranında zam yapıldığı duyuruldu. Böylece ortalama maaş 65 bin TL’ye yükselirken, ikramiye sayısı da …