Sessiz tehdit: gut hastalığı eklem sağlığınızı nasıl bozuyor?

Gut Hastalığı ve Tedavisi Hakkında Doç. Dr. Nuh Ataş’tan Önemli Bilgiler

Gut hastalığının, vücutta ürik asit düzeyinin artması sonucu ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Nuh Ataş, “Günümüzde sıkça karşılaşılan romatizmal hastalıklardan biri olan gut, özellikle eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ürik asit, normalde idrar yoluyla vücuttan atılması gereken bir maddedir. Ancak, fazla üretildiğinde ya da böbrekler yoluyla yeterince atılamadığında eklemlerde kristal formunda birikir. Bu kristaller, bağışıklık sistemini uyarak iltihaplı ataklara yol açar” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“En Sık Ayak Başparmağını Etkiliyor”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığı genellikle ayak başparmağında ani başlayan yoğun ağrı, şişlik ve kızarıklıkla kendini gösterir. Ancak diz, ayak bileği, dirsek gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Hastalar genellikle gece saatlerinde başlayan şiddetli ağrılarla acil servise başvururlar. Bu ataklar zamanla sıklaşabilir ve uygun tedavi edilmezse eklemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir” dedi.

“Beslenme Alışkanlıkları Hastalığı Tetikleyebilir”

Doç. Dr. Ataş, “Gut hastalığının tetikleyicileri arasında kırmızı et, deniz ürünleri, alkol ve fruktoz içeren içeceklerin aşırı tüketiminin önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Bu gıdalar vücuttaki ürik asit seviyesini artırarak ataklara neden olmaktadır. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla hastalık riskinin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

“Doğru Tedaviyle Kontrol Altına Alınabilir”

Gut hastalığının uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nuh Ataş, “Erken teşhis konulan hastalarda, uygun ilaç tedavisi ile hem ataklar azaltılabilir hem de eklem hasarı önlenmiş olur. Bu nedenle, özellikle ani ve şiddetli eklem ağrısı yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir romatoloji uzmanına başvurması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Yaşlı hastalara e-rapor müjdesi

26 Mayıs itibarıyla e-Rapor uygulaması hayata geçti. 80 yaş ve üzeri hastalar ile yatağa bağımlı hastaların raporları, herhangi bir talepte bulunmalarına gerek kalmadan yenilenecek.