Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Türkiye’de KKKA Vakaları Sağlık Bakanlığı Tarafından Takip Ediliyor

Türkiye’de 2002’de İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve 2003’te kesin tanısı konulan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları artık Sağlık Bakanlığı tarafından aktif olarak takip ediliyor. Bakanlık, “KKKA Vaka Bildirim Çizelgesi” ve “KKKA Bilgi Sistemi” ile hastalığı izlemekte ve tanı koymaktadır. KKKA tanısı, belirlenen referans laboratuvarlarında konulmakta, hasta sevki ve tedavi ise 19 farklı bölgedeki merkezler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, bu yıl yürürlüğe giren “KKKA Vaka Yönetim Rehberi” ile hastalıkla mücadele edilmektedir.

KKKA, İnsan ve Hayvanlardan Bulaşabilen Bir Hastalıktır

KKKA’nın bulaşma yolları arasında kene ısırması ve viremik (kanda virüs bulunması) dönemdeki hayvanlar ile hasta kişilerin kan, doku ve vücut sıvılarıyla temas bulunmaktadır. Hastalık genellikle hayvanlarda belirti göstermeden seyredebildiğinden, hayvanların kan veya idrar gibi vücut sıvılarına temas ederken dikkatli olunmalıdır. KKKA’nın bulaşmasını önlemek için eldiven kullanımı gibi koruyucu önlemlere dikkat edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında, kişisel hijyen kurallarına riayet edilmesi önem arz etmektedir.

Kene ile Temas Edenler Kendilerini Takip Etmeli

Kene ısırması sonucu enfekte olabilecek kişiler en az 10 gün, viremik dönemdeki hayvanların kan veya vücut sıvılarıyla temas edenler ise 2 hafta boyunca kendilerini izlemelidir. Bu süreçte herhangi bir belirti ortaya çıkması halinde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tarla, bağ ve bahçeler gibi kene riski taşıyan alanlara giderken vücudu koruyan giysiler giyilmesi, kenelerin vücuda girmesini engellemek için önemlidir.

Kene enfeksiyonu durumunda, kenenin uygun şekilde çıkarılması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Ayrıca, hastalık bulaşma riski taşıyan kişilerle temas edenlerin gerekli koruyucu önlemleri alması büyük önem taşır. Sağlık Bakanlığı, her yıl KKKA konusunda eğitim çalışmaları düzenleyerek toplumu bilinçlendirmektedir.

Related Posts

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Yaşlı hastalara e-rapor müjdesi

26 Mayıs itibarıyla e-Rapor uygulaması hayata geçti. 80 yaş ve üzeri hastalar ile yatağa bağımlı hastaların raporları, herhangi bir talepte bulunmalarına gerek kalmadan yenilenecek.