Pert araç alım satım yapanları üzecek gelişme! Yeni düzenleme ile çıtır hasarlı tabiri ortadan kalkıyor

Pert Araç Alım Satımını Etkileyecek Yeni Düzenleme

Geçtiğimiz hafta, sigortada pert araçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Kamuoyuna yansımalarına dikkat ettim; kimileri buna, ‘trafik sigortasında önemli düzenleme’, kimileri de ‘araç sigortalarında yeni dönem’ dedi. Okuyuculardan da, ‘trafik sigortasında neler değişti, biz bir şey anlamadık’ diye sorular gelmeye başladı. Aslında yeni düzenleme kısmen trafik sigortasını ilgilendirse de asıl kaskolu araçları kapsıyor. Peki, yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek? Anlatayım ama önce mevcut uygulamaya kısaca değineyim.

Kaskolu araçlar, trafik kazasında hasarlandığında hasar durumuna göre sigorta şirketi, aracı perte çıkartabiliyor. Veya sigortalı, kaza sonrasında, ‘ben bir daha bu araca binmem, perte çıkarın, bana da paramı verin’ diyebiliyor; sigorta şirketi de bu talebi olumlu karşılıyor. Araçlardaki hasar tespit işlemlerini de genelde eksperler yapıyor, aracın perte çıkarılıp çıkarılmayacağına eksperler karar veriyor. Ancak, tüm bu işlemlerin tamamı eksperler üzerinden yürümüyor; sigorta şirketi ile sigortalı da aralarında anlaşıyor.

Pert Araç Nasıl Satılıyor?

Peki, bu pert araçlar ne oluyor? Genelde sigorta şirketlerinin anlaştığı ihale platformları üzerinden pert araç alım satımı gerçekleşiyor. Burada da iki türlü yöntem uygulanıyor. Örneğin, aracın piyasa değeri, hasar bedelinin üzerindeyse sigorta şirketi hasar bedelini ödeyerek aracı satıyor ve sigortalıya kalan miktarı ödüyor. Diğer bir yöntemde, hasar bedeli ile piyasa değeri sigorta şirketi tarafından tamamıyla karşılanıyor ve araç daha sonra ihale platformu üzerinden satılıyor.

Hasarlı Araçlar Artık Onarılacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı yeni düzenleme ile hasar gören araçların onarım süreci değişiyor. Eğer aracın onarım masrafı, piyasa değerini aşarsa ve onarılamayacak durumdaysa, sigorta şirketi aracı tam hasarlı olarak değerlendiriyor. Aynı şekilde, onarım masrafı aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ağır hasarlı ilan ediliyor.

Perte Çıkarmak Zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, tam ve ağır hasarların tespiti eksperler tarafından yapılacak. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan anlaşmalar sona eriyor. Ayrıca, tam hasarlı araçta hurda tescil belgesi ve ağır hasarlı araçta trafikten çekilme belgesi teslim edilmeden ödemeler yapılmayacak.

Yeni düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve hurda araç konusunda düzenlemeler getirecek. Bu durum, sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında bir müşteri memnuniyeti sorunu yaratabilir. Hurda araç işi yapanlar muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecekler.

Related Posts

Yurtta TYT böyle geçti

Dün yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 2 buçuk milyondan fazla aday hayalindeki üniversite için ter dökerken, bazı adaylar da sınava dakikalar kala hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı. Her sene olduğu gibi yine son anda sınava yetişenler de oldu. Kimini sınav salonuna jandarma yetiştirirken, kimine de kapıda bekleyen velilerden destek geldi. CHP lideri Özgür Özel’in geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir’i sınava getirmesi ve en yaşlı adayın 81 yaşında 8’inci defa sınava girmesi bu senenin öne çıkan görüntüleri arasındaydı. İşte ülke genelinde YKS’nin ilkoturumdan ilginç başlıklar.

Pandora nedir, ne demek? Pandora’nın Kutusu ne anlama gelir?

Pandora, Antik Yunan mitolojisinde “tanrılar armağanı” anlamına gelen bir isimdir ve mitolojide insanlığa gönderilen ilk kadın olarak kabul edilir. Pandora, Zeus’un emriyle tanrılar tarafından çeşitli özelliklerle donatılmış, güzellik ve zekaya sahip olarak yaratılmıştır. Zeus, insanlara ateşi çalıp veren Prometheus’u cezalandırmak ve insanlığa bir ders vermek amacıyla Pandora’yı yaratmıştır.

MEB ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ ALMA ŞARTLARI VE KOŞULLARI 2025 || Üstün başarı belgesi nasıl alınır? 2024-2025 başarı belgesi kimlere verilir?

Üstün başarı belgesi alma koşulları ve şartları, 2024-2025 ikinci dönem eğitim ve öğretim sona ererken sorgulanıyor. Okullarda ikinci dönem 20 Haziran 2025 Cuma günü sona eriyor. İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde binlerce öğrenci karne heyecanı yaşayacak. Gerekli not ortalamasına ulaşan öğrenciler Takdir ve Teşekkür Belgesi’ni de karneleriyle birlikte alacak. MEB Üstün Başarı Belgesi kimlere verilir sorusunun yanıtı da öğrenci ve veliler tarafından merak konusu oldu. Gerekli şartları yerine getiren öğrenciler ‘Üstün Başarı Belgesi’ ile de ödüllendirilecek. Başarı belgesi verilirken bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Peki üstün başarı belgesi nasıl alınır? Lisede başarı belgesi kimlere verilir? MEB yönetmeliği detayları…

LGS iptal mi olacak? Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu! MEB’den inceleme kararı

LGS yeniden mi yapılacak, iptal mi oldu gibi sorular, son gelişmelerin ardından merak konusu oldu. LGS’de bir sınav salonunda soru kitapçıklarının yanlış dağıtıldığı iddia edildi. Velilerin savcılığa başvurmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı. Peki, LGS iptal mi olacak, yeniden mi yapılacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

“Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk” projesi kapsamında “Leyla Asım Turgut” sergisi açıldı

“Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk” projesi kapsamında “Leyla Asım Turgut” sergisi açıldı

SON DEPREMLER 16 HAZİRAN KANDİLLİ VE AFAD || Kütahya Simav’da gece korkutan deprem! Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son dakika depremler AFAD ve Kandilli tablosu deprem kuşağında yer alan ülkemizde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bu bağlamda özellikle “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabı sıkça sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki son olarak saat 01.04’te 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 16 Haziran listesi…