Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

Samsun’da Fındık Alanlarında Külleme Hastalığı ile Mücadele Devam Ediyor

Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de etkisiyle, yaygın olarak görülüyor. Mücadele edilmediğinde verim ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri alarak, zamanında ve tekniğine uygun şekilde mücadele yapmaları ise kayıpları azaltıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı: Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır, yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. Yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Hastalığa yakalanan genç sürgünlerde ve yapraklarda ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşur, renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelir. Erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenir.

Sağlam, “Hastalık belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye hemen başlanmalı. Bahçede hastalık görüldüyse belirtiler ortaya çıkmadan ilaçlama yapılmalı. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlama esnasında ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalı, ilaç etiketlerine dikkat edilmeli ve tüm bitki yüzeyi kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır” dedi.

Sağlam, üreticilere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etme, hastalık belirtileri görülür görülmez mücadeleye başlama ve il/ilçe müdürlüklerinden destek alma tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, üreticilerin fındıkta külleme hastalığına karşı koruyucu önlemleri alarak zamanında mücadele etmelerini önemle vurguladı.

Related Posts

Savaşın faturası Türkiye’ye çıkacak

İsrail’in İran’ı vurmasıyla başlayıp, İran’ın karşı misillemeler yaptığı savaşın faturası Türkiye’ye kesilecek.

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

İşten çıkartılan çalışanlara milyarlarca tazminat ödemesi!

Avrupa bankaları son yıllarda kapsamlı yeniden yapılandırma sürecinden geçti. Üst düzey çalışanlara yönelik işten çıkarmalar ve tazminat ödemeleri dikkat çekiyor. Sektörde maliyet azaltma stratejileri ön planda.

Ünlü bankadan 2026 yılı için rekor altın tahmini

Wells Fargo analistlerine göre, küresel çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkaracak. Banka, 2026 sonu için altın fiyatları hakkında rekor tahminde bulundu.

Çocukların borsada 3 milyar lirası var: Hangi yaş grubunun portföy büyüklüğü ne kadar?

Çocukların borsada 3 milyar lirası var: Hangi yaş grubunun portföy büyüklüğü ne kadar?

Tarlada 35 çeşit milli tohum tarıma kazandırıldı

TAGEM enstitülerince 2025’te tarla bitkileri alanında 21 farklı türde 35 çeşit ve 9 hat ile bahçe bitkilerinde 8 farklı türde 25 çeşit milli tohumun tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni çeşitlerimiz çiftçilerin verim ve kalite beklentilerini karşılayacak nitelikte” dedi.