e-Devlet’te kira sözleşmesi dönemi! Bakan Şimşek: Ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor

Bakanlık, Kiralama İşlemleri İçin E-Devlet Üzerinden Hizmet Vermeye Başladı

Bakanlık tarafından kiracılar ve ev sahipleri için kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden güvenilir bir şekilde hazırlanmasına yönelik hizmetin birinci aşaması, 4 Kasım 2024 tarihinde hizmete açıldı.

Bu aşamada, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümü üzerinden hazırlanan sözleşmeler, kiracılar ve varsa kefiller tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden onaylanabiliyor.

Uygulamanın ikinci aşamasına 9 Mayıs’ta geçildi ve artık emlak danışmanları ile yetkilendirilmiş kişiler sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi/hissedar, kiracı ve varsa kefil) onayına sunma işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Uygulama sayesinde, kira sözleşmeleri için zaman damgalı “Barkodlu Belge” oluşturulabiliyor ve e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi yapılıyor.

Yetki Belgesiz Kira İşlemlerine Son!

İkinci aşamayla birlikte yetki belgeli emlak danışmanları kiralama işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor. Vatandaşlar, emlak işletmelerinin yetki belgelerini kontrol ederek güvenilir ortamda sözleşmelere onay verebiliyor.

Bu hizmetle, vatandaşlar ve emlak işletmeleri arasındaki olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca vatandaşlar, doğrulanmış şeffaf bilgilere erişebiliyorlar. Böylece, yetki belgesiz kira işlemlerine engel olunurken, kiralanacak taşınmazın sahipliği de kontrol edilebiliyor. Vatandaşlar kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden kurtulurken, entegre hizmetlerle bürokrasi azaltılmış oluyor.

Şu ana kadar 20 bin 979 kira sözleşmesi onaylandı ve uygulamaya ülke genelinde geniş katılım sağlandı. 81 ilde “e-Kira Sözleşmesi” düzenlenirken, ekranlar kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandı. Ayrıca, “Kira Sözleşmesi İşlemleri” giriş ekranında hizmetin kullanım videosuna ve kullanım kılavuzuna yer verilerek vatandaşlar bilgilendirildi.

Tanıtım videosunun televizyonlarda yayımlanarak vatandaşların bilgilendirilmesi hedefleniyor.

“Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışıyla Hizmet Vermeye Devam Ediyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların erişimine açılan “Kira Sözleşmesi İşlemleri” uygulamasını vatandaş odaklı hizmet anlayışı kapsamında başlattıklarını belirtti.

Hizmetin yerli yazılımcılar ve yerli kaynaklarla geliştirildiğini vurgulayan Şimşek, hizmetin kamuya ek bir mali yük getirmediğini söyledi. Uygulamanın vatandaşların ek maliyetlerle karşılaşmadan hizmetten yararlanacağı şekilde tasarlandığını ifade etti. Şimşek, ekiplerin hizmet kalitesini artırmak için çalışmalarına devam ettiğini ve tüzel kişileri de kapsayacak şekilde hizmeti genişletmeye çalıştıklarını belirtti. Vatandaşların, genişletilen kapsamıyla e-Devlet Kapısı’nda kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Savaşın faturası Türkiye’ye çıkacak

İsrail’in İran’ı vurmasıyla başlayıp, İran’ın karşı misillemeler yaptığı savaşın faturası Türkiye’ye kesilecek.

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

İşten çıkartılan çalışanlara milyarlarca tazminat ödemesi!

Avrupa bankaları son yıllarda kapsamlı yeniden yapılandırma sürecinden geçti. Üst düzey çalışanlara yönelik işten çıkarmalar ve tazminat ödemeleri dikkat çekiyor. Sektörde maliyet azaltma stratejileri ön planda.

Ünlü bankadan 2026 yılı için rekor altın tahmini

Wells Fargo analistlerine göre, küresel çatışmalar ve ekonomik belirsizliklerin devam etmesi, altın fiyatlarını rekor seviyelere çıkaracak. Banka, 2026 sonu için altın fiyatları hakkında rekor tahminde bulundu.

Çocukların borsada 3 milyar lirası var: Hangi yaş grubunun portföy büyüklüğü ne kadar?

Çocukların borsada 3 milyar lirası var: Hangi yaş grubunun portföy büyüklüğü ne kadar?

Tarlada 35 çeşit milli tohum tarıma kazandırıldı

TAGEM enstitülerince 2025’te tarla bitkileri alanında 21 farklı türde 35 çeşit ve 9 hat ile bahçe bitkilerinde 8 farklı türde 25 çeşit milli tohumun tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni çeşitlerimiz çiftçilerin verim ve kalite beklentilerini karşılayacak nitelikte” dedi.