Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

Motoru Çalışır Halde Araçta Uyumak Karbonmonoksit Zehirlenmesine Davetiye Çıkarabilir!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, park halinde motoru çalışan araçta uyumanın karbonmonoksit zehirlenmesi riski taşıdığını belirtiyor. Egzoz sistemindeki kaçaklar, aracın iç yapısı ve havalandırma sistemi aracılığıyla egzoz gazının içeri sızabileceğini söyleyen Arıkan, bu gazın renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmeden etkisini gösterebileceğini ve maalesef ölümle sonuçlanabileceğini hatırlatıyor.

Motor çalışırken kalorifer veya klimanın açık olmasının egzoz gazı üretimini artırabileceğine dikkat çeken Arıkan, aracın park edildiği yerin yapısı, ters rüzgarlar ve çalışma süresi gibi faktörlerin gazın araç içine dolmasını hızlandırabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, Arıkan, “Lütfen motoru çalışır halde bırakılmış araçların içinde uyumayın. Hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmayın” diyor.

Deprem Anında Araç Hazırlığı Önemli!

Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, yalnızca uyku güvenliği konusunda değil, araçların da olası afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor. Arıkan, araç sahiplerine deprem çantasının araçlarda da bulunması gerektiğini hatırlatıyor. Deprem anında kullanılabilecek malzemeler arasında ise kapalı şişe su, paketli gıdalar, ilk yardım çantası, el feneri, radyo ve yedek pil, battaniye veya uyku tulumu, yedek telefon şarj cihazı veya powerbank, araç tipi yangın söndürücü, temel el aletleri ve evcil hayvanlar için mama gibi malzemeler bulunuyor.

Araç Depo Doluluğuna Dikkat!

Yakıt deposunun her zaman dolu tutulmasının önemine de değinen Arıkan, “Deprem anında yaşanacak elektrik kesintileri nedeniyle akaryakıt istasyonlarının pompaları çalışmayabilir. Bu durum da yakıt almanızı imkânsız hale getirebilir. Ayrıca istasyonlardaki yoğunluk, size ciddi zaman kaybettirebilir ve hareket kabiliyetinizi sınırlayabilir. Bu nedenle deponuzu her zaman dolu tutun ve yarımın altına düşmeden mutlaka doldurun” önerisinde bulunuyor.

Related Posts

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığından ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin en az 10 gün, hasta insan veya viremik dönemdeki hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temas eden kişilerin ise kendilerini 2 hafta süreyle takip etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabiliyor ve can kaybına yol açabiliyor.

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Yaşlı hastalara e-rapor müjdesi

26 Mayıs itibarıyla e-Rapor uygulaması hayata geçti. 80 yaş ve üzeri hastalar ile yatağa bağımlı hastaların raporları, herhangi bir talepte bulunmalarına gerek kalmadan yenilenecek.