Yerli ve yabancı yapımları izleyiciyle buluşturacak Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin biletleri 8 Eylül’de satışa çıkacak. Biletler, Biletix ve Ayvalık’taki Küçük Han’da açılacak gişeden satışa çıkacak.
Film gösterimleri için tam bilet 80 TL, indirimli bilet 50 TL olurken, ASKEV ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’ndaki gösterimler ücretsiz gerçekleştirilecek.
Festival çerçevesinde, Ayvalık Uluslararası Film Festivali çerçevesinde Uluslararası Seçki, Sinema Yapmaya Çalışırken, İlk Filmler, Ve Ayvalık, Godard’a Saygı, Anılarına ve uzun metraj, kısa ile belgesel filmlerin yer aldığı Türkiye’den Filmler bölümlerinde toplam 57 film gösterilecek.
SÖYLEŞİLER VE PANELLER DÜZENLENECEK
Film gösterimlerinin dışında film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler, filmlerin temalarından hareketle düzenlenecek paneller düzenlenecek. Ayrıca, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilerin hem çeşitli atölyelerde eğitim alacakları hem de festivalde çalışma deneyimi kazanacakları Genç Sinema programı, Seyir Çocuk Günü gibi etkinlikler de düzenlenecek.
Festivalde geçen yıl ilk kez verilen ‘Yeni Bir…’ Ödülü de sahibini bulacak. Seçici kurulunda; yönetmen, senarist, yazar, yapımcı ve ressam Tayfun Pirselimoğlu, yapımcı Dilde Mahalli, kurgucu ve yönetmen Eytan İpeker, sinema yazarı-film programcısı Nil Kural ve oyuncu Selen Uçer’in yer aldığı ödülün kazananı festivalin açılış gecesinde açıklanacak.
FESTİVAL AÇILIŞINI ‘MAY DECEMBER’ İLE YAPACAK
Festivalin açılışını, yirmi yıl önce basını meşgul eden bir skandalın, çekilecek bir film nedeniyle tekrar gündeme gelmesini konu alan “May December” yapacak. Julianne Moore ve Natalie Portman’ın başrollerde yer aldığı filmin biletleri kategori ayrımı yapılmaksızın 100 TL olacak.
Festivalde, gösterilecek tüm yapımlar şöyle:
‘TÜRKİYE SİNEMASI 2022-2023’ BÖLÜMÜ
Bu bölümde Türkiye’de ve dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüllerle dönmüş filmler; yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncuların katılımıyla izleyicilerle buluşacak.
Ayna Ayna (Belmin Söylemez)
“Ayna Ayna”, yolları bir tiyatro kursunda kesişen, her biri kendi hayat mücadelesini veren üç kadının öyküsünü anlatıyor. Gösterim sonrası yönetmen Belmin Söylemez, başrol oyuncuları Laçin Ceylan, Manolya Maya, Şenay Aydın ve Cengiz Orhonlu ile yapımcı Haşmet Topaloğlu’nun katıldığı bir de söyleşi gerçekleşecek.
Kör Noktada (Ayşe Polat)
Faili meçhul cinayetleri merkezine alan üç bölümden oluşan film, her bölümde aynı olayları başka bir karakterin gözünden anlatıyor. İlk gösterimi bu yıl Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde gerçekleşen film, hangi gözle izlenirse izlenilsin geçmişte yaşananlarla yüzleşilmediği sürece anlatılmayan zalimlikler yeni nesillere musallat olacak yeni hayaletler doğuruyor. Film sonrası gerçekleşecek söyleşide yönetmen Ayşe Polat, oyuncular Ahmet Varlı, Nihan Okutucu ve Çağla Yurga izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Cam Perde (Fikret Reyhan)
Fikret Reyhan’ın eski kocasının gölgesini hayatında sürekli hisseden bir kadının hikâyesini anlattığı üçüncü filmi “Cam Perde”nin gösteriminin ardından Fikret Reyhan ve oyuncular Selen Kurtaran, Uğur Karabulut, Alper Çankaya, Elif Çakman ve Emrah Özdemir’in katılımıyla söyleşi gerçekleşecek.
Sanki Her Şey Biraz Felaket (Umut Subaşı)
Umut Subaşı’nın ilk uzun metraj filmi “Sanki Her Şey Biraz Felaket”, çıkışsızlık duygusunu, yeni neslin gelecek kaygısını aynı evi paylaşan iki genç kız ve arkadaş edindikleri iki genç erkek üzerinden alçak perdeden bir mizah ile anlatıyor. Filmin gösterimine yönetmen Umut Subaşı, yapımcı Cemre Erül ve oyuncu Melisa Bostancıoğlu katılacak.
Tavuri (Derviş Zaim)
Film, Derviş Zaim’in Magosa’da aynı arsada top koşturduğu mahalle arkadaşı, hayatının yarısını hırsızlık ve dolandırıcılık yüzünden hapiste geçirmiş, Tavuri (Şeytan) lakaplı Mustafa Serttaş ekseninde suç ve suça bağımlılık, toplum ve toplum dışılık, özgürlük ve tutsaklık temalarını ele alıyor.
Kar ve Ayı (Selcen Ergun)
Film, kışın bir türlü bitmek bilmediği, doğa ve insan ilişkisinin daha görünür olduğu hayali bir kasabada geçiyor ve kasabaya gelen genç hemşirenin kendisini adım adım su yüzüne çıkan güç ilişkilerinin, sır ortaklıklarının ve şüphenin içinde bulmasını anlatıyor. Merve Dizdar’ın hemşireyi canlandırdığı filmde, Saygın Soysal, Asiye Dinçsoy, Erkan Bektaş, Muttalip Müjdeci ve Onur Gürçay rol alıyor. Film sonrası gerçekleşecek söyleşide yönetmen Selcen Ergun başta olmak üzere film ekibi izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Karanlık Gece (Özcan Alper)
7 yıl önce kasabadan kaçmasına sebep olan olaylarla yüzleşmeye, vicdanını temizlemeye çalıştıkça kasabadaki suç ortaklarının engellerine çarpan bir adamı anlatan film, hasta annesiyle vedalaşmak için gençliğinin geçtiği kasabaya geri dönen İshak’ı odağına alarak bir hikaye sunuyor. Filmin gösterimine; yönetmen Özcan Alper, yapımcı Soner Alper ve başroldeki Berkay Ateş katılacak.
Oregon (Kerem Ayan)
80’li yılların toplumsal yaşamının merkezinde çeşitli insan panoramalarını yansıtan, tek bir günde geçen film, 1985 yılından bir İstanbul portresi sunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda Aslı İnandık, Serkan Çayoğlu, Selen Uçer, Nazlı Bulum, Özgür Emre Yıldırım, Nejat İşler, Zihni Göktay ve Nevra Serezli gibi isimler bulunuyor. Gösterim sonrası film ekibi seyircilerle buluşacak.
‘SİNEMA YAPMAYA ÇALIŞIRKEN’ BÖLÜMÜ
Festivalin bu bölümünde, izleyiciyi yönetmenlerin dünyasına konuk eden dört yapım yer alıyor.
Güzel Günler / A Brighter Tomorrow (Nanni Moretti)
Cannes Film Festivali’nde yarışan film, Sovyetler Birliği’nin Macaristan’ı işgalinin İtalyan Komünist Partisi üzerindeki etkisini anlatan bir film çeken ve ailesiyle yaşadığı problemler nedeniyle zor günler geçiren nevrotik bir yönetmeni anlatıyor.
Çözümler Kitabı / The Book of Solutions (Michel Gondry)
Gondry’nin sekiz yıl sonra çektiği ve 2023 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan filmi, filmini tamamlamaya çalışan depresif bir yönetmen hakkında bir komedi.
Ayı Yok / No Bears (Jafar Panahi)
Panahi’nin kendisini canlandırdığı İran Türkiye sınırında bir köyde geçen film, bir yandan İran’dan kaçıp Avrupa’ya iltica etmeye çalışan Bahtiyar ve Zara’yı, diğer yanda da köyde geleneklere karşı geldikleri için baskıya uğrayan genç âşıkları takip ediyor. Filmin gösterimine uygulayıcı yapımcılar Sinan Yusufoğlu ve Nader Mohammad da katılacak.
Festivalin bu bölümünde açılış filmi “May December” da gösterilecek.
‘KADINLAR NASIL BAŞARIYOR?’ BÖLÜMÜ
Düet (İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ)
Belgesel; sadece spor müsabakalarında değil, hayatın her alanında var olmaya ve özgür şekilde kendilerini bulmaya çalışan iki genç kadın; Mısra ve Defne’nin düet kategorisindeki yoldaşlıkları sayesinde, kız kardeşlik dayanışmasını ve kadın hareketinin gücünü keşfetmelerini anlatıyor.
Kim Mihri (Berna Gençalp)
Belgesel, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Hanım’ın hikayesinin ve attığı cesur adımların peşine düşüyor.
Hatice (Murat Erün)
Belgesel; en fazla yedi-sekiz yıl yaşayacağı söylenmesine rağmen 42 yaşına basan, yüzde 98 engelli olmasına rağmen maruz kaldığı ayrımcılıklar, haksızlıklar karşısında hayattan kopmayan, inatla sınırları aşmaya çalışan SMA hastası Hatice Özkan’ın öyküsünü anlatıyor.
‘VE AYVALIK’ BÖLÜMÜ
Eflatun (Nur Akalın)
“Eflatun”da ailesinden kalan hatıralarla dolu eski evi elden çıkarmak için Berlin’den Ayvalık’a gelen bir kadının hikâyesini anlatan Nur Akalın filmin gösterimi sonrasında soruları yanıtlayacak.
Kırık Bir Aşk Hikayesi (Ömer Kavur)
Ömer Kavur’un Selim İleri ile birlikte yazdığı Kırık Bir Aşk Hikayesi, Ayvalık’a tayini çıkan edebiyat öğretmeni Aysel ve ilçe eşrafından zengin bir ailenin kızıyla istemediği bir evliliğe zorlanan Fuat arasındaki imkansız aşkı anlatıyor.
‘İLK FİLMLER’ BÖLÜMÜ
Festivalin bu bölümünde, ilk uzun metraj filmleriyle uluslararası festivallerde dikkatleri üzerine çeken, bir sonraki filmlerine dair şimdiden merak uyandıran yönetmenlerin filmleri gösterilecek.
Vurgun Yemek / Narcosis (Martijn de Jong)
Gösterimine bizzat katılacağı ve gösterim sonrası seyircilerin sorularını yanıtlayacak olan yönetmen, filminde bir derin deniz dalgıcının dalış sırasında bir daha geri dönmeyişinin karısı ve çocukları üzerindeki etkisinin izini süren, ölümü kabullenme ve kayıpla yüzleşmeyi anne ve iki çocuk üzerinden gizem duygusuyla yansıtıyor.
İnşallah Erkek Olur / Inshallah a Boy (Amjad Al Rasheed)
Kocasının ani ölümünün ardından sadece bir kızı olduğu için sahip olduğu her şeyde ailesinin hakkı olduğunu öğrenen Nawal’ın hak mücadelesini anlatan film, Nawal’ın yaşadığı toplumda erkek çocuk sahibi olmanın önemini gözler önüne seriyor.
Güvenli Bir Yer / A Safe Place (Juraj Lerotić)
Yazdığı ve yönettiği filminde başrolü de üstlenen Lerotić, ilk uzun metrajlı filminde intihara kalkışan ağabey Damir ve kendisinin yaşadıklarından esinlenerek annelerinin de dahil olduğu kişisel bir hikâye anlatıyor.
Sömürgeciler / The Settlers (Felipe Gálvez)
20. yy. başlarında Şili’de geçen film; zengin bir toprak sahibinin kendi çıkarları için sebep olduğu sonu katliama varan olaylar üzerinden, yerli halklara uygulanan soykırımın üzerindeki perdeyi kaldırıyor. Film, 2023 Cannes Film Festivali’nde ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünde gösterildi ve festivalden FIPRESCI (Uluslararası Eleştirmenler Birliği) ödülüyle döndü.
Nasıl Seks Yapacağız? / How to Have Sex (Molly Manning Walker)
Bu yıl Cannes’ta ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünün en iyisi seçilen film, mezuniyet yeterlilik sınavının sonucunu beklerken tatile giden üç genç kadını odağına alarak, gençler arasındaki akran zorbalığını, kalp kırıklıklarını ama hepsinden önemlisi cinsel taciz ve rıza inşasını şekilde işliyor.
Festivalin Kısa’ları! Bölümü
Birlikte, Yalnız (Kasım Ördek)
Film, rutin bir şekilde her gün hırsızlığa çıkan bir çiftin çaldıkları arabada beklemedikleri bir şeyle karşılaştıklarında yaşadıklarını konu alıyor.
Burası Size Göre Değil (Ceyda Aşar)
Film, bir emlakçı ile ev arayan kentli bir kadını takip ederken insan-doğa ilişkisine ve eril bilince dair düşündürüyor.
Kadıköy’ün En İyi Falcısı (Emine Yıldırım)
“Kadıköy’ün En İyi Falcısı”, özel güçleri olan bir kadın ile ünlü bir falcının bir araya geldiği bir tarot seansında toksik erkekliğe mizahi bir bakış sunuyor ve fantastik bir evren kuruyor.
Koyun (Benhür Bolhova)
“Koyun”, İstanbul’da plazalar arasına sıkışmış derme çatma kulübesinde adakçılık yapan Bekir’in müşterisine sattığı koyunlardan biri kaybolmasıyla yaşadığı çaresizliği anlatıyor.
Suriyeli Kozmonot (Charles Emir Richards)
“Suriyeli Kozmonot” özgür bir Suriye hakkındaki görüşleri yüzünden hedef haline geldiği için ülkesinden kaçmak zorunda kalan, uzaya çıkan ilk Suriyeli Muhammed Faris’in hikayesini anlatıyor.
Suyu Bulandıran Kız (Deniz Telek)
Deniz Telek filminde, 21 günlük karantina sürecini daha önce hiç görmediği köyünde geçirirken, kamerasıyla bebekken ölen ablasının izini takip ediyor.
Tinebe (Çağlar Odabaş)
Çağlar Odabaş kısa filminde çocuk, baba ve anne üzerinden; anıların hatırlanma biçimi, fotoğrafların ve videoların hafızadaki büyüklüğüne karşı kameranın onları küçülten manipülasyonuna dikkat çekiyor.
Yüzler (Zeynep Demirhan)
Demirhan, kısa belgeselinde 15 sene önce Alzheimer teşhisi konulan anneannesinin deneyimlerinden yola çıkarak bellek, zaman ve mekan ile olan etkileşimini inceliyor.
Yılın Ses Getiren Filmleri
Festivalin uluslararası programında bu yıl Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali’nin ardından Ayvalık’ta gösterilecek filmler yer alıyor.
Sararmış Yapraklar / Fallen Leaves (Aki Kaurismäki)
2023 Cannes Film Festivali’nde ‘Jüri Ödülü’nü ve bu yılki Uluslararası Eleştirmenler Birliği’nin (FIPRESCI) ‘Büyük Ödülü’nü kazanan film, işten atılan süpermarket çalışanı Ansa ile inşaat işçisi ve iflah olmaz alkolik Holappa’yı bir karaoke barında bir araya getiriyor.
Canavar / Monster (Hirokazu Kore-eda)
Dünya prömiyerini yaptığı 2023 Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ve ‘Kuir Palmiye’ ödüllerini kazanan film, seyirciyi eşini kaybetmiş bir anne oğul üzerinden zaman geçtikçe katmanları artan, her bir karakterin anlatımı ile gerçekliği değişen bir hikaye ile buluşturuyor.
Şeflerin Aşkı / The Pot Au Feu (Trần Anh Hùng)
Yönetmenine 2023 Cannes Film Festivali’nden ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran filmin neredeyse tamamı ya mutfak tezgahında yemek yapma ya da yemek sofrasında bir ritüeli andıran sunum sahnelerinden oluşuyor. Filmde, kadınların toplumdaki yerine ve sınıf çatışmasına değinen bir aşk hikayesi işleniyor.
Öğretmenler Odası / The Teacher’s Lounge (İlker Çatak)
Çatak’ın senaryosunu Johannes Duncker ile birlikte yazdığı ve ‘En İyi Film’ dahil tam beş dalda Alman Film Ödülü’nü kazanan film, okulu toplumun küçük bir modeli olarak ele alıyor. Okulda gerçekleşen hırsızlık vakalarında asılsız iddialarla öğrencilerin suçlanmasını engellemek için genç öğretmen Carla, gizlice kayıt yaparak hırsıza tuzak kurmak ister. Ancak bu durum olayları çözmek bir yana, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle öğrenci, öğretmen ve velilerin dahil olduğu tansiyonu giderek artan bir tartışmaya dönüşür.
Kabahatliler / The Delinquents (Rodrigo Moreno)
2023 Cannes Film Festivali’nde ilk gösteriminin ardından beğeni toplayan film, yeni bir hayat kurabilmek için çalıştıkları bankayı soymaya karar veren Moran ve Roman’ın sıra dışı yolculuklarını anlatıyor.
Umudunu Kaybetme / The Old Oak (Ken Loach)
Yönetmeninin son filmi olacağı söylenen film, Kuzey İngiltere’de maden işçilerinin yoğunlukla yaşadığı bir kasabada filme ismini veren barda geçiyor ve bölgeye gelen Suriyeli mülteciler ile halk arasındaki gerilimi konu alıyor.
Dört Kız Kardeş / Four Daughters (Kaouther Ben Hania)
Cannes Film Festivali’nden ‘Golden Eye’ ödülüyle dönen film, umut ve isyan dolu bir kız kardeşlik hikayesi anlatıyor. Olfa ve kaybolan kızlarını profesyonel oyuncular, geride kalan iki kız kardeşiyse kendileri canlandırıyor. Film, bir ailenin yaşadığı travmaları ve hatıraları gözler önüne seriyor.
Yeniden Başla / A Good Person (Zack Braff)
Başrollerinde Florence Pugh ve Morgan Freeman’ın bulunduğu film, bir araba kazasıyla hayatı paramparça olan insanların suçluluk, yas, çaresizlik gibi duygularla baş etme çabasını anlatıyor.
Narsistle Aşk / Just The Two of Us (Valérie Donzelli)
Filmde, hayatının aşkını bulduğunu düşünürken, kocasının kendisini yalnızlaştırmaya ve sadece kendine bağlı hale getirmeye çalıştığını fark eden eş rolünde Fransız sinemasının son yıllardaki gözde kadın oyuncularından Virginie Efira, manipülatif koca rolünde ise Melvil Poupaud var.
Kayıp Kral / The Lost King (Stephen Frears)
Film, Kral III. Richard’ın kayıp mezarını bulmaya çalışan amatör tarihçi Philippa Langley’nin gerçek hikayesini anlatıyor.
Ezbere / By Heart (Benoît Jacquot)
Jacquot, filminde bir tiyatro oyuncusunun sahneye çıkmadan önceki gerginliğini ve role hazırlanma sürecini Isabelle Huppert ve Fabrice Luchini’nin Avignon Festivali’ne hazırlanışı üzerinden anlatıyor.
Jeanne du Barry (Maiwenn)
“Jeanne du Barry”, başka filmlere de konu olan aslında yoksul bir ailede doğan ve sosyal sınıf atlamak için zekâsını ve cazibesini kullanan Madame du Barry’nin Fransa Kralı XV. Louis ile yaşadığı aşk hikâyesini anlatan bir biyografik drama. Filmde Jeanne du Barry’i bizzat Maiwenn canlandırırken Kral XV. Louis’yi Johnny Depp canlandırıyor.
Kızıl Gökyüzü / Afire (Christian Petzold)
İkisi eski ikisi yeni dört genç arkadaşı Baltık Denizi kıyısında ormanın içinde bir evde buluşturan film, buluşmada yaşanan mutlulukları, aşkları, kıskançlıkları konu alıyor. Film, 2023 Berlin Film Festivali’nden Büyük Jüri Ödülü ile döndü.
Başkalarının Çocukları / Other People’s Children (Rebecca Zlotowski)
“Başkalarının Çocukları”, bir kadının sevgilisinin eski eşinden olan kızıyla kurduğu ilişki üzerinden ebeveynlik ve annelik kavramına farklı bir bakış açısı getiriyor.
Festivalde Gösterilecek Belgeseller
Boşlukta (Somnur Vardar)
“Boşlukta”, Mardinli atanamamış öğretmen Ferhat Atsız ile üniversite hayali kuran kuzeni Emrah Atsız’ı odağına alıyor. Belgesel, işçi koğuşlarındaki yaşamlara, ücretlerini alamayan işçilerin şantiye işgallerine ve büyük bir kentsel yıkıma tanıklık ediyor. Somnur Vardar ve filmin kurgusunu yapan Eytan İpeker gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere Ayvalık’ta olacak.
Kavur (Fırat Özeler)
Belgesel ve kurmaca öğelerin iç içe geçtiği film, 80’li ve 90’lı yıllarda çektiği filmlerle gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında büyük eleştirel başarılar kazanan Ömer Kavur’u merkezine alıyor. Fırat Özeler ve filmin yapımcısı Emir Melek de festivalin konuğu olacaklar.
Turkish Delight (Pınar Öğrenci)
Pınar Öğrenci, belgeselinde Türkiye mutfak kültürünün en önemli sembollerinden biri olan lokumun, Anadolu’nun batısından Yunanistan’ın Siros Adası’na uzanan üretim hikayesine odaklanıyor. Diğer yandan, Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir ve İstanbul’dan kaçarak Siros Adası’na sığınan iki Rum ailenin zorla yerinden edilişini, farklı kuşaklardan gelen iki çiftin hayatta kalma hikayesiyle bir araya getiriyor.
Bu Ben Değilim (Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak)
“Bu Ben Değilim”, toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimini gizleyerek yaşamak zorunda kalan Mustafa, Mehmet ve Yusuf’un hikayesini anlatıyor. Yönetmenlerin yanı sıra belgeselde yer alan Mustafa da festivale katılarak seyircilerin sorularını yanıtlayacak.
Maffy’s Jazz (Deniz Yüksel Abalıoğlu)
“Maffy’s Jazz”, Türkiyeli caz trompetçisi Maffy Falay’a Stockholm banliyölerindeki tek odalı evinde farklı zaman dilimlerinde eşlik ederek, izleyiciyi onun hayatının izinde bir yolculuğa çıkarıyor. İzleyiciler, Quincy Jones, Kenny Clarke, Francy Boland gibi efsane isimlerle aynı sahneyi paylaşan Maffy Falay’ın 65 yıl yaşadığı İsveç’te kendisini yabancı hissetmesine ve varlığını yeniden tanımlamaya çalışmasına tanık olacak. Yönetmen Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek belgesel gösterimi sonrasında caz vokalisti Sibel Köse piyanoda Kürşad Deniz’in eşlik edeceği bir konser verecek.
8 Mart 2020: Bir Günce (Aylin Kuryel ve Fırat Yücel)
Belgesel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 7/24 canlı yayın yapan kameralarından görüntülerle, İstanbul’da pandemi öncesi yapılan son kitlesel eylem olan Feminist Gece Yürüyüşü’nün hafıza kaydını sunuyor.
Sıla Hasreti (Gülsel Özkan)
Özkan, “Sıla Hasreti”nde Yunanistan ve Türkiye arasında 100 yıl önce gerçekleşen 2 milyondan fazla insanı etkilemiş mübadeleyi anlatıyor. Özkan, pek çok mübadilin yaşadığı Ayvalık’ta film gösterimi sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Yeryüzündekiler (Harun Yel)
“Yeryüzündekiler” Mardin’de eski bir mezarlık üzerine kurulu Saraçoğlu Mahallesi’nde geçiyor. 90’lı yıllarda köylerini zorunlu olarak terk edip ölülerle birlikte yaşayan mahalle sakinleri bu kez kentsel dönüşüm nedeniyle bir kez daha yerlerinden olma kaygısı yaşıyor. Belgesel, özel mülkiyet ve ölüm arasındaki ilişkinin varlığı üzerine bir değerlendirme niteliğinde. Harun Yel, belgesel gösterimi sonrasında belgesele dair merak edilenleri yanıtlamak üzere Ayvalık’ta olacak.
‘Anılarına’ Bölümü
Ayvalık Uluslararası Film Festivali bu bölümde Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu Jacques Tati ve vefat edişinin dördüncü yılında sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan’ı anıyor.
Bay Hulot’nun Tatili (Jacques Tati)
Tati’nin Bay Hulot’ya hayat verdiği “Bay Hulot’un Tatili” eğlenme hırsıyla dolu tatilcileri konu alan komik bir taşlama.
Bilardocu / The Hustler (Robert Rossen)
Sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan’ın en sevdiği film olan, Walter Tevis’in aynı isimli romanından Robert Rossen’ın sinemaya uyarladığı ve gösterime girdiği 1961 yılında dokuz dalda Oscar’a aday gösterilen film, hırslı bilardo oyuncusu ve kumarbaz Eddie’nin zirveye ulaşma hayallerini konu alıyor.
‘Godard’a Saygı’ Bölümü
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden sinemacı Jean-Luc Godard anısına yönetmenin “Nefret / Le Mépris” filmini izleyiciyle buluşturacak.
Nefret / Le Mépris (Jean-Luc Godard)
“Nefret / Le Mépris”, Godard’ın İtalyan yazar Alberto Moravia’nın romanından uyarladığı, başrollerinde Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance ve Alman yönetmen Fritz Lang’ın olduğu, para ve sanat paralelinde aşk ve aşkın bitişi temalarını ele aldığı filmi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)